Sweet memories 9

október 13, 2016

Sose voltam egy nagy kpop fan, és egyébként szerintem nem is leszek soha, de eddigi pályafutásom során, főleg amikor még a "karrierem" legeljén csak ismerkedtem mindenféle zenékkel, többe is belefutottam amik megtetszettek, és az évek folyamán mindig volt egy-kettő ami bejött, így most arra gondoltam nosztalgiázzunk ezekkel egy kicsit. (Amúgy szerintem tök durva, hogy még a jrock fanok aránylag tök eltűntek, - legalábbis nem nagyon találkoztam mostanában eggyel se - , addig mennyien megszerették a koreai zenét)


A legelső kpop élményeim még általános iskolából valók, egészen pontosan valahonnan 2007-8-ból, vagyis 7.-8. osztályból. Az első együttesek akiket hallottam a Kara és a BigBang voltak, valamint BoA, habár nekem már akkor is furcsa volt maga a koreai nyelv, és a számok stílusa is (anno ki nem állhattam a pop zenét), mégis a változatosság miatt szerettem néha elindítani őket. 
Ezekről olyan nagy sztoriaim nagyon nincsenek, nem is nagyon voltam akkor még tisztában azzal, hogy létezik olyan, hogy kpop, vagy, hogy pár év múlva ennyire népszerűek lesznek. Ráadásul akkor örültem, hogy már aránylag kiismertem magam az interneten, így nem igazán kutakodtam további számok után, A Kara-tól az If u wanna-t, és a Secret world-ot, a Pretty girl-t, valamint a Baby boy-t ismertem, A BigBangtól a Lies-t, a Haru Haru-t (ezen azért még a mai napig képes vagyok elbőgni magam), és a This Love-ot, BoA-t pedig még az InuYashaból fedeztem fel és hallgattam tőle a Shine we are-t (bár ez japánul van, lehet, hogy azért vette be jobban a fülem), és az Anyband által a Promise you-t valamint a Daydream-et. Lehet, hogy voltak mások vagy más számok is, de nem nagyon rémlik, a pendriveomon pedig csak ezeket találtam. Konkrét különlegesebb emlékem sajnos tényleg egyikhez se nagyon fűződik, azt tudom, hogy a Daydreamet nagyon sokat a 7.-es osztálykiránduláson a buszon hallgattam, de kb itt ki is merülnek a dolgok.

Valahogy valahonnan egyébként még ismertem a BigBang 2Ne1 közösét a Lollipopp-ot, de brr ez a szám sokszor az idegeimen táncol(t).

Ezek után 2009-ben, bár már fogalmam sincs hogyan, de rátaláltam az F.T. Islandra, őket nagyon megszerettem, Lee Hong Ki pedig annyira cuki volt, hogy miatta még koreaiul is meg akartam tanulni, elkezdtem tanulmányozni az írást, az egyik dalszövegrészletüket le is írtam koreaiul, de a szavak közül csak a szeretleket sikerült megtanulnom, bár azt a mai napig, ha álmomból vernek fel is tudom. Az I Hope és a Reo Reo volt a két legkedvencebb számom, de ott volt még az After Love (most ahogy újranéztem ezt a klippet, annyira cukik mind, hogy baromira szerelmes lettem mindenkibe TT_TT) valamint a Friendship, de valahogy amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen le is csengett az irántuk való lelkesedésem, amit sajnálok és nem is értek, mert tényleg nagyon kedveltem őket. (Bár ezzel most baromira meghoztam a kedvem, hogy utánanézzek most mivel foglalatoskodnak) (Amúgy nem is vagyok benne biztos, hogy ők kpop-e egyeltalán, de mivel koreaiak gondoltam megemlítem őket)

Szintén még 2009-ben ha minden igaz, találkoztam a SHINee-al, méghozzá a Ring ding dong című számukkal. Meg kell mondjam, hogy hihetetlenül idegesítőnek találtam, és nagyon fura pofákat vághattam miközben elolvastam a magyar szövegét, egyszerűen fel nem bírtam fogni, hogy hogy lehet valami ennyire nyálas, úgyhogy végül is velük nem is nagyon foglalkoztam tovább. (Jó, be kell vallanom, hogy miután híresebbek lettek pár számukba belehallgattam, és azok egész jók, de nekem ez az egész kpop dolog borzalmasan fülbemászó, amiért kicsit irritál)

És a változatosság kedvéért még mindig 2009, a Brown Eyed Girls-től az Abracadabra. Ezt egész sokszor meg is hallgattam, habár más számukat a mai napig nem ismerem.

Méégtöbb 2009, a Girls Generationtól a Gee és a Baby baby. Szerintem mással nem találkoztam tőlük, de az elsőnél itt is sokszor legszívesebben a fejemet csapkodtam volna az asztalba, csak menjen már ki a belőle a dallama. (Nem vagyok vele képben, de ha az SNSD is ők voltak akkor a So Nyu Shi Dae is megvolt)

Valamint még mindig 2009 vagy valamikor 2010 év elejéről, fogalmam sincs, de az F(x). Az ő zenéiket elég közel éreztem magamhoz, mivel gyakorlatilag totál egyidős vagyok a tagokkal, de mivel éppen debütáló banda voltak nem volt még olyan sok számuk. Hallgattam a Nu Abo-t, a Chu-t, La Cha ta-t, meg igazából ha volt még valamilyen számuk ebből az időből azt biztosan, aztán számomra ők is eltűntek a süllyesztőben.

2010-ből csak egy bandára emlékszem, a szintén aránylag frissen debütált Beast-re. Gi Kwang nagyon bejött, és az összes addigi számukat agyon hallgattam. Kivételesen még a Tündének is tetszett, úgyhogy sokszor együtt néztük az addig kijött MV-ket. Sajnos viszont még az előtt eltűnt az irántuk való lelkesedésem, hogy az újabb albumuk megjelent volna, arról nem is beszélve, hogy az összes tag nevét felírtam egy papírra, amit a tolltartómban tároltam, de Gi-n kívül az istenért nem tudtam beazonosítani soha a többieket, se a nevüket megjegyezni. Tőlük egyébként szerettem a Special-t, Bad girl-t, meg mivel az összes addigit rongyosra hallgattam, így végül is mindet. 

Innentől egyébként már eléggé kezdtem tisztában lenni azzal, hogy nekem valahogy nem való a kpop, így tudatosan kerülni kezdtem. Már tényleg csak nagyon néha, és nagyon véletlenül futottam bele egy-egy számba, a legutóbbi ami annyira beleköltözött a fejembe, hogy muszáj voltam letölteni, az 2012-ből, a 4Minute-től a Volume up. Egyébként ez is azon kevés kpop számok közé tartozik ami a mai napig tetszik és szívesen meghallgatom, habár a hozzá kapcsolodó emlékeim nem túl fényesek.

Most így nosztalgiázásból jól esett újra találkozni ezekkel a zenékkel, és túlzás lenne azt mondanom, hogy nem szeretem a kpoppot, mert vannak olyanok amik tényleg tetszenek, de valahogy a legtöbbnél zavar, hogy ennyire fülbemászóak, sok tagjuk van, képtelen vagyok megjegyezni a nevüket, szóval nekem ez az egész műfaj olyan semleges maradt. Mondjuk végül is próbálok azért nyitott lenni mindenre, úgyhogy ha tudtok bárkitől valami jó számot, ne tartsátok magatokban ^^

(Oh egyébként sokat töprengtem rajta, hogy ezt majd az IMVUS Sweet memoriesnél említsem meg, mert ehhez meg ahhoz is sok köze van, de az egyik legnagyobb kedvenc kpopp számom a mai napig a BigBang - Wonderful-je [2010-ből, legalábbis én akkor találkoztam vele először], egyszerűen imádom, de azt majd inkább ott kifejtem, hogy miért)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe