memories - könyvek

augusztus 22, 2015

Múltkor mikor Moly-on rendezgettem a könyveimet a megfelelő évszámokhoz, akaratlanul is felderengtek némelyikhez az emlékek. Úgy döntöttem párat leírok ide, csak édes kis semmiségek, mégis jól esik őket felidézni. Számomra sajnos, vagy nem sajnos, magam sem tudom eldönteni, de szerepel a volt barátom, és eléggé meguntam már, hogy 'volt barátom'-ként vagy esetleg ...-ként hivatkozok rá, ezért úgy döntöttem, hogy a rendes nevét fogom használni, elvégre amíg együtt voltunk mindig valami bugyuta nevet akasztottam rá, sosem hívtam Dávidnak, épp olyan idegenül hat, mint jelenleg ő maga, úgyhogy tökéletes lesz.


Gárdonyi Géza - Egri csillagok (?)
Ebbe nem vagyok pontosan biztos, hogy 2005 vagy 2006..
A sok kötelező közül ez volt az első amit igazán megszerettem, és amihez a legtöbb kedves emlékem fűzödik. Azt a nyarat nagyon szerettem több okból is, akkor vettem meg életem első 'tini' újságját, a 13-at (azt hiszem csak ennyi volt a neve, emlékszik még rá valaki?), akkor kezdtem felfedezni a zenei ízlésem, és az A+-t, még imádtam kint lenni a mamáéknál, sokat jártam anyával futni esténként a reptérre, meg vele és a Verával egész éjszakákat sétáltunk fel-alá a faluban, sokszor mezítláb, imádtam hallgatni ahogy beszélgetnek, igaz a legtöbb témáról halvány fogalmam sem volt, de mégis élveztem, közben pedig néztem a csillagokat. A könyvet legtöbbször a nagy séták után a kádban lubickolva olvastam, de volt pár fejezet amit anya olvasott fel nekem elalvás előtt, pont akkor néztem az A+-on a Dice a mentőcsapatot és teljesen onnan képzeltem el a karaktereket, Gergely volt Fantomlovag, Éva pedig Puffy. Az első és második nagy fejezet kimondottan hatással volt rám.

Takami Koushun - Battle Royale (2009)
Nem igazán emlékszem, hogy honnan szedtem, hogy el akarom olvasni ezt a könyvet, annyit tudok, hogy kora őszi délután egyszercsak kitaláltam, hogy nekem ez kell, és ebből fogom írni magyarra a házidolgozatomat, úgyhogy sűrgősen meg is rendeltem valamelyik könyvesboltból. Majd' kiugrottam a bőrömből mikor pár nappal később meghozták, anya épp tv-zett, én meg befeküdtem mellé az ágyba és el is kezdtem olvasni, bár már az első oldalakon elég sokszor tepsi méretűre nyúltak a szemeim, úgyhogy hamar elvetettem azt az ötletet, hogy ebből lesz a házidolgozatom, viszont egy sima fogalmazást így is sikerült belőle írnom. Sokat olvastam belőle amikor mentünk természetgyógyászhoz, a világítótornyos részt pedig akkor sikerült amikor nagyon ki voltam a matek házi miatt, és irdatlan mód hisztiztem, hogy nem értem, akkor küldtek be anyáék a szobába, hogy inkább olvassak, ezt így sose fogom elfelejteni. Azóta aztán sikerült kiolvasnom még kétszer, de ilyen semmiségekkel is az első a legemlékezetesebb.

Murakami Haruki - Kafka a tengerparton (2009)
A Battle Royale után szerettem volna ismét japán írótól olvasni, igaz akkor még fogalmam sem volt róla, hogy mi fán terem Murakami Haruki, de nagyon tetszett a fekete macska a borítón. Akkor még természetgyógyász után mindig beugrottunk az ottani plázába, és az ottani könyvesboltba találtam. Igazából sok mindent nem fogtam fel belőle, így visszagondolva elég nagy kuszaságként él bennem a történet, de arra tisztán emlékszem, hogy épp karácsony délelőttjén sikerült befejeznem.

Alyson Noël - Evermore - Blue Moon (2009)
Az Evermore volt az első vöröspöttyös könyvem, valakinél olvastam róla, hogy milyen jó, és mivel Murakami után inkább valami könnyedebbre vágyódtam úgy gondoltam tökéletes lesz. Sok emlékem mondjuk nincs róla, azt tudom, hogy ekkor néztem a 11 Eyes animét is, és sötét volt, meg hideg, gyümölcssalátát ettem, és valami borzasztó mód nyomasztott az egész könyv. A Blue Moonról még ennyi emlékem sincs, egyedül annyi rémlik, hogy egyszer suli után feküdtem az ágyon miközben olvastam és valami ikrek voltak benne talán. Nem szeretek sorozatokat félbehagyni, de szerintem ezt sose fogom végigolvasni.

Claudia Gray - Evernight széria (2010-11)
Ezt a sorozatot sokan kritizálják, de én nagyon szerettem. Szinte folyamatosan a D'espairsRay - Gothic-ját (kicsit beteg szám) hallgattam közbe, nagyon élveztem azt a hangulatot amit teremtett hozzá. A harmadik részét akkor vettük meg amikor mentünk suliscuccokat is vadászni, először a kedvenc papírboltunkba mentünk be, és ott találtam két tollat amiket nagyon imádtam, animések voltak, és a tetejükön volt két szárny, ami csapkodott ha kinyomtad a tollat, aztán ezek után találkoztunk Ichivel és vele felsétáltunk a plázába, akkor vettünk ugyan sapkát is a Takko-ba, azt hiszem még mindig megvan, de először valami hihetetlenül gagyin hordtuk. Az Afterlife-ot viszonylag későn szereztem meg, emlékszem akkor is kora ősz volt, és szintén a szokásos természetgyógyász utáni plázázásunkat folytattuk amikor ráakadtam, még aznap délután el is olvastam, Lucasra azóta is haragszom, a Balthazarral meg még mindig adós vagyok, de szerintem hamarosan sort kerítek rá, kíváncsi vagyok, hogy így 4-5 évvel később mennyire leszek oda érte.

Meg Cabot · Kim Harrison · Michele Jaffe · Stephenie Meyer · Lauren Myracle - Pokoli báléjszakák (2009)
Ennél is leginkább a megvétel körülményeire emlékszem, kivételes módon semmi köze a természetgyógyászhoz, Ichivel mentünk bevásárolni szilveszterre és akkor szereztem be, aztán a visszajárónak való kétezressel egyből mentem is át az 576-ba mangát venni.. legszívesebben nyakonvágnám most magam, hogy ennyire ész nélkül költekeztem. Kicsit amúgy ijesztöbb történetekre számítottam, igyekeztem is őket este sötétedés után olvasni, de csak egynek sikerült elérnie, hogy tényleg reszkessek, nem emlékszem mi volt a címe, de azt hiszem valami virágcsokor volt benne, aztán feltámadt az a halott gyerek...

Bram Stoker - Drakula (2010)
2010 karácsonyára kaptam, rá pár napra el is kezdtem olvasni, már csak pár lap van hátra, de még azóta se sikerült befejeznem, viszont szeretem az emlékeket amiket társítok hozzá. Mentünk anyával Ichiékhez megnézni az új lakásukat, bár először eltévedtünk, meg nem is nagyon tudtuk, hogy hol  kell leszállni a buszról, és hideg is volt, de odataláltunk, aztán ott fotózkodtunk egy csomót, Imvun pedig megcsináltam a karakteremet, Darku-t Mina Murrayként, annyira tetszett, hogy utána már csak így voltam képes elképzelni őt.

Kanehara Hitomi - Pirszinget a kígyónak (2011)
Erről a könyvről még valamikor talán 2006-ba olvastam az AS-ban amikor Horvátországba voltunk, már akkor érlelődött bennem, hogy szívesen elolvasnám, de 12 évesen azért még kicsit tartottam tőle, aztán jópár évvel később Tünde mondta, hogy valakitől megkapta, de neki nem kell, és odaadja. Örültem mint majom a farkának, a suliba adta oda és még Nawával aznap majdnem végig is olvastuk az órák alatt, de végül aztán csak otthon sikerült befejeznem, úgy volt, hogy majd kölcsönadom neki, de végül arra nem emlékszem, hogy ezt megtettem-e.

Benina - A boszorka fénye (2011)
Ezt a könyvet akkor vettük meg amikor Zamárdiban nyaraltunk pár napot, emlékszem csütörtökön elég rossz időnk volt, esett az eső, fújt a  szél, meg egyéb finomságok, és átmentünk Siófokra inkább nézelődni. Sokáig tanakodtam, hogy ez legyen vagy a Fallen, de mivel ez jóval vastagabb volt, így ez mellett voksoltam, amit először nagyon sajnáltam, mert számomra nagyon lassan indult be a történet, nagyon sokáig küzdöttem, hogy ne hagyjam abba, aztán végül nem bántam meg, hogy folytattam, bár nem hiszem, hogy valaha is a kedvencem lesz, bár még arra is emlékszem, hogy egy fehér zsepkendőt használtam könyvjelzőnek, talán még mindig benne van. Szegény Dáviddal meg közben elolvastattam az Evernight-ot, láttam rajta, hogy nem az ő világa, úgyhogy legalább együtt szenvedtünk.

Claire Loup - Amikor életemben először (2011)
Anyával plázátunk amikor megkértem, hogy vegyük meg ezt a könyvet, ugyan kicsit féltem, hogy mit fog hozzá szólni, mert a cím alapján először leginkább egy dologra asszociál az ember, és nem akartam, hogy azt higyje, hogy ilyen dolgokról akarok olvasni. Próbáltam rábeszélni a keménykötetesre, mert még tisztán élt bennem a Kölykök a 402-es tanteremből az egyik jelenet amikor Nancy(?) folyton magánál hordott egy könyvet és mindenkinek azt hajtogatta, hogy 'ez a bibliám'. Nos valahogy én is így képzeltem el a leendő kapcsolatomat ezzel a könyvvel, és hát ez az egész mégiscsak jobban mutatott volna kemény fedéllel, de aztán nem bánom, hogy nem azt vettük, mivel én kicsit másra számítottam. Teli volt olyan első dolgokkal amiket egy átlagos fiatal azért szerintem nem csinál meg. Ebből is sokat a Balaton parton olvastam, bár akkor csak egy napra mentünk le, emlékszem még a Gáborék is ott voltak, de aztán végül másnap a mamáéknál fejeztem be. Azért vicces volt végiggondolni az olyan elsőket amik velem is megtörténtek.

Lauren Kate - Fallen (2011)
Az Evermore széria mellett ez a másik olyan könyv ami kb semmilyen nyomot nem hagyott bennem. A majdnem megvételét leírtam a Boszorka fényénél, az eredetire egyeltalán nem emlékszem, viszont azt tudom, hogy leginkább, mint kb mindenki, a borító miatt szerettem bele. Amikor pedig elkezdtem olvasni épp a Vera szülinapjára mentünk ki, de előbb kész lettem és volt még vagy egy órám indulásig. Éppen szép naplemente volt, azt tudom.

Becca Fitzpatrick - Csitt, csitt, Crescendo - (2011-2012)
Erről szinte csak jót hallottam, és mivel Dávid bajba volt azzal, hogy mit adjon szülinapomra úgy döntöttem, hogy ezt kérem tőle. Egyrészt ezért is nagyon szerettem volna szeretni ezt a könyvet, de sajnos nem nagyon jött össze.
Ennek ellenére adtam egy esélyt a második résznek, az már egy kicsivel jobban tetszett, mamáéknál olvastam este kint az udvaron sötétbe miközben az mp4-emmel világítottam, és voltak benne elég romantikus részek amikor nagyon hiányzott Dávid, de ő egész júliusban Franciaországban volt, pedig egyik este még tűzijátékoztak is közbe, akkor azt hittem el is sírom magam.

Puskin - Anyegin (2011)
Az Egri csillagok után jó pár évvel sikerült mégegy kötelezőnek felkúsznia a kedvenceim listára. Nem tudom már mit szerettem benne, tulajdonképpen akkor se tudtam volna megmondani amikor még friss volt az élmény. De emlékszem magyarórán is megnéztük, és olyan jó volt, valamint mindig ezzel bújtam ki a házimunka alól, 'most nem tudok porszívózni, kötelezőt olvasok', pont egy ilyen alkalomkor is fejeztem be, február lehetett és éppen szólt a mellettem a porszívó, de én szinte meg se hallottam annyira bele voltam merülve ebbe az egészbe.

Maggie Stiefvater - Shiver, Linger, Forever (2012)
Az első részt még valamikor 2011 januárjában kaptam meg, a változatosság kedvéért szintén a természetgyógyász után. Akkor otthon el is kezdtem olvasni, de a sok jó kritika ellenére ez se tudott engem megfogni, (mentem is inkább imvuzni) úgyhogy kicsivel több mint egy évre félre is raktam. Aztán 2012 nyarán szedtem elő megint amikor anya betegsége miatt majdnem az egész nyarat a mamáéknál töltöttem és nagyon szerettem naplementébe kint ülni és olvasni. Addigra már nagyon megtetszett a történet és egyből be is szereztem a második és harmadik részét, egyik délután kértem meg papát, hogy vigyen be a városba mert szeretnék a Müllerből pár cuccot meg 2 könyvet. Aznap volt az is amikor először találkoztam illatosított körömlakk lemosóval, és a kókuszosból akkorát szippantottam, hogy kishíján megfordult velem a világ és a nap hátralevő részében iszonyúan fájt a fejem. Valamint ekkor járt ki anyához egy nő kezelni őt, és mindig hozta a lányát is magával akit ki nem állhattam, aznap össze is vesztem vele, mert nem adtam neki a tolltartómat (!)

Ellen Schreiber - Vámpírcsókok (2012)
Ezt is szintén azon a nyáron olvastam mamáéknál a naplementében. Olyan aranyos kis történet, eléggé lenyugtatott, pedig akkor azért nem voltam valami jó idegállapotban, eléggé nehéz időszak volt. Arra viszont kimondottan emlékszem, hogy egyik este azért kellett félbehagynom mert hirtelen nagyon nagy vihar jött, és még az áram is elment.

Benina - A boszorka démona (2012)
Az első rész nehézségei után ez is kapott egy második esélyt, ez már lényegesen jobban tetszett mint az előző. Szintén a fentebb emlegetett nyarakhoz kötődik, ekkor már megvolt Nao (cica) is pár napja, apa épp jött ki egyik délelőtt, hogy megfürdessük, amikor elkezdett piszkálni a hajam miatt, aztán fogott és elvitt egy szépségszalonba. Igazán ,mókás volt.

Erin Morgenstern - Éjszakai cirkusz (2012)
Ezt a könyvet nem sokkal anya temetése után kaptam valamikor novemberben. Papával és Dáviddal voltunk az Auchanbe és mindenképp szerettem volna valami olvasmányt ami leköti a gondolataimat. Ezt a legmagasabb polcon találtam meg, de egyből elvarázsolt a borítója, nagy nehezen leszedtem, lapozgattam, és az egész könyv annyira gyönyörű volt, még belevarrt könyvjelző is volt benne, ami kimondottan az egyik gyengém, a fülszöveg alapján is nagyon tetszett, viszont a cirkusz téma miatt voltak vele fenttartásaim, mivel ezekből az időkből nekem azok a 'szörnyszülöttek' jutnak eszembe akiket mindig cirkuszokba mutogattak (szakállas nők, 3 lábú emberek, stb) és ilyet még véletlenül se szerettem volna olvasni, aztán elég régóta álldogálltam vele tanácstalanul a kezembe, rákerestem közbe a neten is, és olyan jókat olvastam róla, hogy lesz ami lesz alapon úgy döntöttem jó lesz, és jó is lett, de még milyen jó. Azóta kétszer is kiolvastam. Először pár nappal később papáék kocsijában kezdtem el miközben vártam rájuk az orvosi rendelő előtt, aztán elmentünk a Kocsifordulóba kajálni, akkor voltam ott életemben először, majd pedig átmentem Dávidhoz. Én nem sűrűn voltam nála, úgyhogy az egyik legelvenebb emlékem a szobájából az, hogy ezt a könyvet olvasom az ágyán fekve.

Még egy könyv van amit csak félig meddig olvastam ugyan, de irodalom órán egész sokat foglalkoztunk vele 10.-ben, és ez pedig a Csongor és Tünde, valamiért ez az illusztárció annyira megfogott, hogy volt, hogy egész órán csak ezt bámultam, és a gondolataim pedig ki tudja már merre kószáltak. Egyik délután pont az volt a házi feladatunk, hogy Tünde szemszögéből írjunk egy fogalmazást, de előtte lementem Ichivel meg Dáviddal és jól eláztunk, aztán inkább feljöttünk hozzánk, ő akkor volt először nálam, elég mókás volt.

Hát azt hiszem nagyjából ennyi, ezek voltak a legfontosabbak. 2013-ba sajnos nem nagyon olvastam semmit, a 2014-es és idei olvasásaim pedig még annyira frissek, hogy azokat még feleslegenek tartom leírni.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe